• White Instagram Icon
  • Rokua Outdoors Facebook

Ota yhteyttä

E-mail: info@rokuaoutdoors.com

Rokua Outdoors, keskusvaraamo Suppa

Jaakonjärventie 2, 91670 Rokua, FINLAND

Rokua Outdoors

www.rokuaoutdoors.com © 2019 Rokua Outdoors

KIEVARIN EMÄNNÄN PÄIVÄ

Kirjoittanut Anne Ruuttula-Vasari. Alkuperäistä tekstiä muokattu Kulma-hankkeessa.

”Tuokaa jo hevoisia, kievari hoi!”

Rokuan kestikievarin pihalle tuli hollikyydillä mies, joka halusi saada heti uuden kyytihevosen ja jatkaa matkaa Säräisniemelle. Jo kaukaa maantieltä hän oli huutanut kievarin pihalla kävelleelle emännälle haluavansa vereksen hevosen. Emäntä puisteli päätään ja totesi, että kaikki Rokuan hollihevoset olivat nyt tien päällä ja muissa töissä. Kievarinisäntä itse oli kyydittämässä maanmittaria, joka kulki ympäri Säräisniemen pitäjää ja valmisteli tilusten mittauksia ja kartoituksia isoajakoa varten. Reservissä olleet hollimiesten hevoset olivat talollisten omilla pelloilla tekemässä toukotöitä. Hevosta ei tähän hätään saanut mistään.

 

Ei ollut ensimmäinen kerta, kun Rokuan kestikievariin tuli kiireinen matkustaja. Majatalo oli jo 1600-luvulta lähtien palvellut kulkijoita Rokuanjärven rannalla. Kruununmetsiä tarkastamaan tullut metsäherra oli viettänyt edellisen yön Ahmaksen kestikievarissa ja käynyt sieltä käsin tutustumassa Rokuanvaaran pohjoispuolella oleviin kruununmetsiin. Päivä oli ollut rasittava, sillä hän oli joutunut kulkemaan hiekkakankaiden läpi jäkälikössä kiemurtelevia kinttupolkuja pitkin. Seuraavana päivänä metsäherran oli tarkoitus jatkaa hollikyydillä Rokuan kievarin kautta Säräisniemelle.

 

Rokuan kestikievarin Reeta-emäntä tarjosi kyydin sijasta metsäherralle ruokaa ja yöpymistä majatalossa. Nukkumaan pääsisi hollituvan kamariin, jossa olisi hollituvan pirttiä parempi varustus. Seuraavana päivänä metsäherran kannattaisi kävellä Pookivaaralle katsomaan Struven ketjun kolmiomittaustornin seutua ja noidankirnuja. Sellaisia kuoppia ei näkisi joka paikassa.

 

Emäntä huolehti, että kestikievarissa oli jatkuvasti tuli hellassa. Nälkäisille matkustajille piti saada nopeasti syötävää. Nyt oli helppo aika hankkia evästä kulkijoille, sillä Rokuanjärven rijopyynti oli alkanut. Ahventa oli saatu runsaasti ja viinaryyppykin voitaisiin tarjota, jos kulkijalle maistuisi.

 

Reeta kertoi vieraalle, että tätä tietä pitkin oli ennenkin kulkenut herroja, kuninkaasta alkaen. Läänin kuvernöörejä oli täällä yövytetty, olipa Venäjän keisari melkein matkustanut tästä ohi. Puhjenneen myrskyn takia matkareitti muuttui viime hetkessä, jolloin vieras kiersi toista kautta Ouluun. Tie tuli kunnostettua siinä yhteydessä, mutta nyt kievari oli jäänyt syrjään valtaliikenteestä. Senkään takia hevosia ei ollut hollikyytiä ajamassa.

 

Reeta-emäntä tarkisti, että vieraskamarin seinällä näkyi taksataulukko, sillä valtion virkamiehet olivat tarkkoja asetuksista. Päiväkirja vieraiden merkintöjä varten oli pöydällä. Pihamaakin näytti siistiltä, sillä enää ei majatalon edessä seisonut kymmenittäin kaukaa Karjalasta tulleita kauppiaita hevosineen. Vielä viime talvena Pielisjärveltä ja Nurmeksesta tuli miehiä, joilla oli menokuormassa Oulun markkinoita varten lihaa ja voita. Paluumatkalla reessä makasivat painavat suolasäkit. Karjalaispiirakoita syöneet miehet kertoivat, että seuraavan kerran he hakisivat suolansa Lappeenrannan suunnasta. Jatkossa he saisivat tavaransa Saimaan kanavan kautta. Miehet olivat viimeistä kertaa tätä tietä pitkin kulkemassa.

 

Seuraavana päivänä metsäherra käveli Pookivaaralle. Sillä aikaa majataloon oli ilmaantunut hollimiehiä, jotka olivat valmiita viemään kyyditettävän Säräisniemen Niskakoskelle. Sieltä metsäherra pääsisi Oulujokea pitkin takaisin Ouluun.

 

Matkalla kohti Niskakoskea havaitsi metsäherra selviä merkkejä tervanpoltosta. Paljaaksi kolottuja, melkein kuin nyljettyjä mäntyjä näkyi monin paikoin.

Tietoa 
 

- Kruunu perusti vuonna 1734 hollikyyditysjärjestelmän, jossa talonpojat kuljettivat kyytihevosilla virkamiehiä ja säätyläisiä kestikievareiden välillä. Hollimiesten vaihtovuorot olivat kaksi kertaa viikossa. Jos kestikievarin kaikki hollimiehet olivat ajossa, kestikievarin isännän tuli kuljettaa vieraat heidän haluamaansa paikkaan (seuraavaan kestikievariin).

 

- Kestikievari eli majatalo hollitupineen oli paikka, jossa matkustajat ja postinkuljettajat saivat kyytihevosen lisäksi maksua vastaan ruokaa ja majaa (yösijan). Maaseudulla ruoka- ja majamaksu maksettiin kuvernöörin vahvistaman taksan mukaan.

 

- Keisarintien varrella, Rokuan välittömässä läheisyydessä, on ollut kaksi kievaria; Seppälä (Kivari) Ahmaksen kylällä ja Rokuan talo Rokuanjärven etelärannalla. Molemmat toimivat aina 1860-luvulle saakka.

 

- Rokuan talo toimi myös postitalona Oulun ja Kajaanin välillä. Tuolloin Rokuan kautta kulki talvipostilinja Tukholmasta Pohjanlahden ja Oulun kautta Savon halki Viipuriin ja Baltiaan.

 

- Keisarintie jäi syrjään Oulun ja Kajaanin välisestä valtatieliikenteestä vuonna 1851, jonka jälkeen majataloina toimineiden kievareiden toiminta hiipui.

 

- Kestitysvaatimuksien poistuttua1930-luvulla alettiin kievareita yleisesti kutsua matkustajakodeiksi.

 

- Keisarintien varrella sijaitseva Isokivi (siirtolohkare) on ollut tienpidon- ja kyytivelvollisuuden rajamerkki, jossa vaihdettiin kyytihevosien vuoroa. Nykyisin Isokivi toimii Vaalan, Utajärven ja Muhoksen kuntien rajapyykkinä.

 

- Noidankirnuiksi on nimitetty suppia, joita on yleisesti Rokuan alueella. Suppa on jääkauden sulamisvaiheen aikana muodostunut painanne, joka syntyy, kun hiekkaan hautautunut jäätikön sulamisvirtojen kuljettama suuri jäälohkare sulaa ja lohkareen yläpuolella oleva maa-aines romahtaa.