• White Instagram Icon
  • Rokua Outdoors Facebook

Ota yhteyttä

E-mail: info@rokuaoutdoors.com

Rokua Outdoors, keskusvaraamo Suppa

Jaakonjärventie 2, 91670 Rokua, FINLAND

Rokua Outdoors

www.rokuaoutdoors.com © 2019 Rokua Outdoors

VALALLA VANNOTETTU LASKUMIES

Kirjoittanut Anne Ruuttula-Vasari. Alkuperäistä tekstiä muokattu Kulma-hankkeessa.

Mikko katseli Niskakosken yläjuoksulla Oulujärven suuntaan. Häntä kohti oli lipumassa pitkä ja kapea tervavene purje vielä ylhäällä. Sulavaliikkeinen vene oli viemässä jälleen kerran tervalastia Oulun tervaporvareille. Mikko vilkaisi arvioivasti, otettaisiinko tuohon veneeseen laskumies vai uskaltaisiko venekunta itse yrittää ohjata venettä Niskakosken läpi. Yhä useammin Kajaanin suunnasta tulleet rahtimiehet säästivät markkojaan Oulujoen koskien laskussa, eivätkä ottaneet kruunun miestä ohjaamaan venettä kuohujen läpi.

 

Veneessä istui nuori poika, joka kääntyi venettä ohjanneen miehen puoleen sanoen: ”Otetaan isä laskumies meille, että päästään varmasti tästä koskesta läpi.” Isä nyökkäsi suostumuksen merkiksi pojalleen. He olivat kuulleet matkalla muilta tervamiehiltä, että Vaalan Niskakoski oli jo monta kertaa tänä kesänä näyttänyt voimansa kokemattomille.

Kolme venettä oli särkynyt samalla viikolla Niskakosken kuohuissa. Sotkamolaisten tervamiesten vene oli täyttynyt vedellä Siitarissa. Vene oli pyörähtänyt pari kertaa ympäri ja mennyt aivan pirstaleiksi. Miehet olivat kelluneet muutamien pohjalautojen ja tukipuiden varassa kosken alle. Vene ja tarvekalujen katoaminen kosken vaahtopäihin olivat olleet suurimmat menetykset, sillä tervatynnyrit ja miehet saatiin talteen. Mutta joka kesä Niskakoski oli ottanut omakseen ihmishengen.

 

Mikko istui laskumieheksi veneen perään, ja isä kävi pojan taakse soutajaksi. Laskumiehen iso perämela herätti kunnioitusta matkamiehissä. Rauhallisesti Mikko alkoi kertoa, kuinka Niskakoski oli lähemmäs kymmenen kilometriä pitkä koski. Hän otti kaksi markkaa laskusta, joka sujuisi kosken alle noin puolessa tunnissa. Pyhäkoskessa odottaisi toinen laskumies, joka ottaisi laskusta kolme markkaa. Ahmaskoskella laskumiehelle piti maksaa yksi markka.

 

Niskakoskella laskumiehiä oli kymmenen, Pyhäkoskella miehiä oli jo kaksinkertainen määrä, Ahmaskoskella ja Merikoskella kummassakin viisi. Tänään vene pääsisi nopeasti eteenpäin Vaalan Niskasta Oulun tervahoviin. Joskus Vaalan haminassa oli kymmeniä veneitä jonossa. Silloin saattoi mennä päiväkin omaa vuoroa odottaessa.

 

Mikko oli saanut valtakirjan toimiinsa suoraan Oulun läänin kuvernööriltä. Valtakirja annettiin vain käräjillä valan vannoneille ammattimiehille. Mikonkin oli pitänyt antaa luotettava kahden talonpojan takaama rahatakuu, ennen kuin hänet hyväksyttiin laskumieheksi.

 

Väylät Mikko oli oppinut nuorena, kun laskumiehenä ollut isä oli ottanut hänet soutamaan venettä koskissa. Matalan, keski-, ja korkean veden aikana oli osattava laskea eri väyliä pitkin. Piti osata ulkoa kivet ja karit sekä ohjata vene kuohuvien virtapaikkojen eli kosken korvien läpi. Uittotukit vaikeuttivat entistä useammin laskumiehen työtä, sillä puut sekoittivat valtaväylän vedenjuoksun. Viime kesänä joen väylä oli ollut aivan täynnä tukkeja, jolloin omin päin kulkeneen kiantalaisen tervantuojan vene oli ajanut niihin pahki ja katkennut kahtia.

 

Vahinkoja laskumiehen ei ollut vara tehdä, sillä hän oli velvollinen korvaamaan sattuneen vahingon. Laskumiehillä ei ollut helppoa millään koskella Oulujoella. Lisäksi tervamiehet yhä useammin rahaa säästääkseen itse yrittivät laskea veneen koskien läpi, ja se tiesi vähennystä laskumiehen tuloihin.

Laskumiehen piti käyttäytyä siivosti kuljetettaviaan kohtaan. Kirota ei sopinut, vaikka pahimmissa kuohuissa olisi tehnyt mieli ohjata venettä voimasanoilla. Nimismies antoi herkästi muistutuksen huonosta kielenkäytöstä.

 

Peninkulma Niskakoskessa meni joutuisasti, ja vastaan tuli monta venettä, joita jo sauvottiin rantoja pitkin takaisin Oulujärven suuntaan. Mikko totesi matkamiehille, että Pyhäkosken kohdalla kotimatkalla venettä joutuisi vetämään maantietä pitkin.

 

Niskakosken jälkeen vene laski rantaan laskumies Mikon, joka lähti kävellen takaisin Vaalaan Niskakosken yläjuoksulle. Välillä täytyi mennä ihan juoksujalkaa kinttupolkua pitkin. Parhaimpana päivänä Mikko oli tehnyt reissun kahdeksan kertaa. Pitkin matkaa esteenä olivat juuret, oksaiset pölkyt ja risut ojien kohdalla.

 

Niskakoskelle piti joutua nopeasti, sillä tervaveneiden ohella Oulujärven suunnalta tuli rahtimiehiä voilasteineen. Viime aikoina veneiden kyydillä Oulujärven yli oli tullut yhä useammin matkalaisia, joita he laskumiehet kutsuivat hupilaisiksi.

 

Eilen Mikko oli vienyt Niskakosken läpi polkupyöriä ja niillä ajaneita nuoria miehiä. Miehet olivat kertoneet ensiksi tulleensa Oulusta jokivartta pitkin maantietä Vaalaan ja jatkaneensa sieltä höyrylaivalla Kajaanin asti. Paluumatkalla Ouluun he aikoivat laskea kaikki Oulujoen kosket laskumiesten kyydillä. Sinne vaan rahtimiesten voitynnyrien sekaan oli laitettu polkupyörät ja sitten mentiin.
 

Tietoa 
 

-Oulujoki alkaa Oulujärvestä ja virtaa Vaalan, Utajärven ja Muhoksen kuntien kautta Oulun kohdalla Perämereen. Joen pituus on 107 kilometriä ja sen suurimmat sivujoet ovat Kutu-, Muhos-, Sangin- ja Utosjoki.

 

-Vaalan Niskakoski on lähes 10 kilometriä pitkä koski, jossa on putousta 35 metriä.

 

-Muhoksen Pyhäkoski on 20 kilometriä pitkä koski, jossa on putousta 57 metriä.

 

-Pienempiä koskia ovat Kurenkoski, Ahmaskoski, Utakoski, Sotkakoski, Montankoski, Madekoski ja Merikoski.

 

-Oulujoen pääuomassa on nykyään seitsemän vesivoimalaa: Jylhämä, Nuojua, Utanen, Pälli, Pyhäkoski, Montta ja Merikoski.

 

-Oulujokea pitkin on kuljetettu veneillä tervaa ja muuta rahtia Ouluun.

 

-Laskumies oli koskenlaskija, joita kruunu oli ottanut palvelukseen jo 1600-luvulta lähtien. Laskumiehet luotsasivat veneet -turvallisesti koskien ohi 1930-luvulle asti.

 

-Matkailuliikenne Oulujoella alkoi vuonna 1898. Laskumiehillä oli omia veneitä, joilla he veivät matkailijat useamman kosken läpi ja yöpyivät jokivarren taloissa matkailijoiden kanssa.

 

-Rautatien rakentaminen välille Oulu-Kontiomäki 1930-luvulla ja koskien valjastaminen voimaloita varten 1940-luvulla lopettivat laskumiesten toimet.

 

-Vuonna 1906 Suomen matkailuyhdistys hankki veneitä turistien kuljettamiseen. Suvantopaikoille järjestettiin moottoriveneitä ja autoja matkan nopeuttamiseksi.

 

-Matkustajavenettä kohdannut kuuden ihmisen hengen vaatinut onnettomuus Oulujoen Pyhäkoskella lopetti matkustajaliikenteen lopullisesti vuonna 1944.